Народна Република Кина је друга највећа држава у Азији после Русије, а сматра се трећом највећом на свету по површини копна и мора.Кина има обалу од 14.500 km и граничи се сa 14 држава, а то су:Вијетнамом, Лаосом, Мјанмаром, Индијом, Бутаном, Непалом, Пакистаном, Авганистаном, Таџикистаном, Киргизијом, Казахстаном, Русијом, Монголијом и Северном Корејом. Главни град је Пекинг.Кина је четврта по величини земља у свету са површином преко 9,6 милиона km², као и најмногољуднија земља света са преко 1,35 милијарде становника, што је око 20% од укупног броја становника на свету.
kina-6
РЕЉЕФ
Територија Кине обухвата разноврсне типове рељефа.Више од 2/3 земље заузимају планински венци, брда и висоравни, пустиње и полупустиње. На истоку, уз обале Жутог и Источнокинеског мора, налази се пространа и густо насељена алувијална раван у којој живи око 90% становништва. Ове области су у озбиљним еколошким условима, што је резултат дуге и интензивне пољопривредне и загађења животне средине.
На северу се налази Монголска висораван.Јужном Кином доминирају брда и ниски планински венци.На западу се простиру високи планински ланци, од којих су најважнији Хималаји, са највишом тачке Кине на источној страни Монт Евереста, док се високе висоравни појављују између сушнијих предела као што су пустиње Такла Макан и Гоби.
ВОДЕ
У Кини постоји многе реке чија је укупна дужина је 220.000 км.Реке Кине чине унутрашње и спољашње системе.Спољашње реке, међу којима су Јангцекјанг, Хоангхо, Амур, Бисерна река, Меконг, Нујианг и Јалутсангпо се уливају у Тихи и Индијски, а њихов слив покрива око 64% државе.Унутрашње реке покривају око 36% земље, њихов број је мали, и налазе се далеко једна од друге. Оне се уливају у језера у унутрашњим областима или се губе у пустињама и сланим мочварама.
У Кини ими много језера, укупне површине око 80.000 км².Постоји и око хиљаду вештачких језера.Језера у Кини се такође могу поделити на спољашња и унутрашња.Спољашња су углавном слатководна језера као што су: Појанг, Дунгтинг и Тајху. Унутрашња укључују слана језера, од којих је највеће језеро Ћингхај.Многа језера у унутрашњости су сува, као што је језеро Лоб Нор.
jangce400 508475545504dc87b87157887476756_orig
КЛИМА
Клима Кине је веома разнолика — од суптропске на југу до умерене на северу. На обали време одређују монсуни, који се јављају због различитих апсорпционе моћи земљишта и океана. Сезонско кретање ваздуха и пратећи ветар доносе велике количине влаге лети и релативно суве зиме. Долазак и трајање монсуна у великој мери одређују број и расподелу падавина у земљи. Огромна разлика у ширини, дужини и висини Кине за последицу има различите температуре и временске режиме, упркос чињеници да највећи део земље лежи у области умерене климе.Падавине варирају чак и више од температуре. На јужним падинама Кинлинг падају велике количине кише, највише за време летњих монсуна. Северно и западно од планине вероватноћа падавина се смањује. Северозападна област земље је веома сува, са пустињама Такла Макан, Гоби, Ордос и готово без падавина.Велики проблем представљања ширење пустиња посебно пустиње Гоби.

ДЕМОГРАФИЈА, ЕКОНОМИЈА, НАСЕЉА:
PRC_Province_Population2.svg
Кина је четврта по величини земља у свету са површином преко 9,6 милиона km², као и најмногољуднија земља света са преко 1,35 милијарде становника, што је око 20% од укупног броја становника на свету. НР Кина је једнопартијска држава са владајућом Комунистичком партијом Кине и главним градом Пекингом. Административно је подељена на 22 провинције, пет аутономних региона, четри општина са директном контролом (Пекинг, Тјенцин, Шангај и Чунгкинг) и два региона са специјалним статусом (Хонг Конг и Макао). Кина тврди да је Тајван 23 провинција Кине.
Од почетка спровођења економских реформи 1978, Кина је постала економија са највећим растом у свету. До 2013. године постала је друга економија по величини по номиналном БДП, а такође и највећи извозник роба и услуга. Кина је призната нуклерна сила и има војску са највећом активном војском и са другим по величини војним буџетом. Кина је члан Уједињених нација од 1971, када је заменила Тајван као стални члан у Савету безбедности Организације уједињених нација. Кина је члан већег броја формалних и неформалних мултилатералних организација, укључујући Светску Трговинску Организацију, АПЕЦ, БРИКС, Шангајске организације за сарадњу, BCIM и Г-20. Према великом броју научника и академика, војних аналитичара, и економских анализичара. Кина се сматра за потенцијалну суперсилу.
2140-cmc-kina_original
217782_kina-caj2-ap_f

kina-grad-sangaj-23
#CHINA-SHANDONG-QINGDAO JIAOZHOU BAY BRIDGE (CN)